POP3 of IMAP

Als u met een e-mailclient op uw PC of smartphone werkt, kunt u bij het instellen van uw e-mailadres kiezen tussen POP3 of IMAP. DirectAdmin ondersteunt beide protocollen. Wij raden u wel aan om ze niet door elkaar te gebruiken.

Wat is POP3?

Als u kiest voor het POP3-protocol, worden de e-mailberichten van de mailserver op uw computer gedownload. Het lezen van oude berichten vereist daarom geen internetverbinding.

U kunt er voor kiezen dat berichten op de server blijven staan nadat u ze gedownload heeft. Als uw computer beschadigd of gestolen wordt kunt u dan nogmaals uw e-mailberichten downloaden. Doet u dit niet, dan bent helaas al uw e-mailberichten kwijt.

Wat is IMAP?

IMAP is een gecentraliseerde e-mailoplossing. Dat betekent dat u op uw computer geen e-mailberichten opslaat maar dat de mailserver deze voor u bewaart. Als uw computer beschadigd of gestolen wordt, bent u geen berichten kwijt. Dit zonder extra instellingen.

Daarnaast ondersteunt IMAP mappen waarin u uw e-mailberichten kunt indelen. Omdat de mappen centraal zijn opgeslagen, zijn wijzigingen direct zichtbaar op alle e-mailclients. Als u bijvoorbeeld via webmail een bericht heeft verstuurd, staat het bericht ook in Outlook onder de map 'Verzonden Items'. U heeft dus overal en op elk aparaat dezelfde e-mailberichten en mapindeling.

Wat moet ik kiezen?

Ongeacht uw situatie adviseren wij het gebruik van IMAP. Als u maar één PC heeft waar u uw mailcorrespendentie op doet en u logt nooit in met webmail en u heeft geen smartphone waarmee u e-mailt, dan kunt u POP3 gebruiken.