SVN server en repository aanmaken op Debian

Als u gebruik maakt van een VPS met Debian, kunt u gemakkelijk een SVN server installeren en vervolgens een SVN repository aanmaken. Zie ook: Gebruik SVN in de Linux command line.

Installeer een SVN server op Debian

In Debian kunt u gemakkelijk een SVN server installeren met behulp van de Aptitude package manager. Om te zorgen dat u de nieuwste versie van SVN krijgt, kunt u het beste eerst Aptitude bijwerken:

Vervolgens kunt u de SVN server installeren:

Maak nu een directory aan waarin u uw SVN repositories gaat bewaren. Bijvoorbeeld:

De SVN server moet nu nog gestart worden. Op Debian is hier géén script voor in /etc/init.d/ aanwezig. U kunt hiervoor onderstaand script gebruiken. Let op dat u in de 18e regel, die begint met "OPTIONS=", verwijst naar de SVN-directory die u in de vorige stap heeft aangemaakt indien deze afwijkt van /var/lib/svn.

Originele auteur van dit script: section6.net

Vervolgens dient het init-script de juiste chmod privileges te hebben. Tevens moeten we zorgen dat het script automatisch wordt aangeroepen bij het opnieuw opstarten van de VPS:

Nu kunt u de SVN server starten:

Maak een SVN repository aan

Nu de SVN server online is, is het eenvoudig om een SVN repository (repo) in de SVN-directory aan te maken:

Vervolgens maken we voor deze repo een gebruikersnaam en wachtwoord aan:

Voordat de gebruikersnaam en het wachtwoord werken moeten svnserve.conf op de juiste manier ingesteld worden. Regel 32, die begint met "realm =", dient aangevuld te worden door de gewenste naam van de repository.

U bent nu klaar om SVN te gaan gebruiken met behulp van bijvoorbeeld een (Windows) SVN client zoals Tortoise.
U kunt ook SVN gebruiken in de Linux command line.

SVN beveiligen

Zoals met elke service raden wij u aan SVN via een beveiligde verbinding te gebruiken. U kunt SVN bijvoorbeeld voorzien van SSL. Omdat SVN in de meeste gevallen niet publiekelijk gebruikt wordt, raden wij u echter aan om SVN te installeren op een aparte VPS waarmee u vervolgens via OpenVPN verbinding mee maakt. U hoeft dan SVN niet meer extra te beveiligen.