Geheugen en virtuele servers

De wekring van geheugen met betrekking tot virtuele servers wordt door de volgende acpecten bepaald:

In dit artikel wordt de geheugentoewijzing van container-based virtualisatie behandeld. Deze techniek wordt gebruikt voor al onze virtuele servers.

Rimote's unieke aanpak: 1 VPS-pakket met meerdere servers

Elk VPS-pakket biedt onder andere een bepaalde hoeveelheid geheugen en een maximum aantal virtuele servers die u kunt aanmaken. Het geheugen binnen uw VPS-pakket kunt u naar eigen wens verdelen over al uw virtuele servers. Het Small-pakket bijvoorbeeld biedt 512 MB aan geheugen dat te verdelen is over 3 virtuele servers. Een VPS moet minimaal 128MB geheugen hebben en kan met stappen van 128MB verhoogd worden.

Wat is het geheugen van een VPS?

Het geheugen van een VPS is de gegarandeerde hoeveelheid RAM die ten allen tijde beschikbaar zal zijn voor de processen in die specifieke VPS. Blijft de totale geheugenbehoefte van de VPS onder deze limiet, dan zullen uw processen snel en soepel lopen.

Naast RAM is er ook SWAP beschikbaar. De hoeveelheid SWAP is circa twee keer de hoeveelheid RAM. Het doel van SWAP is dat tijdelijk excesief geheugengebruik niet leidt tot een crash van de VPS. De VPS wordt echter door het gebruik van SWAP aanzienlijk langzamer. Dit vangnet kan dus beter vermeden worden door meer RAM toe te wijzen aan de VPS.

Wat is overselling, en doet Rimote er aan?

Een veelgehoorde uitlating over container-base virtualisatie is dat er veel aan overselling gedaan wordt. Dat betekent dat als alle klanten volledig gebruik zouden maken van hun bronnen, de server zou crashen omdat deze bronnen simpelweg niet aanwezig zijn. Er wordt dus meer verkocht dan er aanwezig is. Vaak zijn deze servers langzaam en instabiel.

Het is zeker zo dat met container-based virtualisatie oversellen uiterst gemakkelijk gaat. Daarom zijn er ook legio budget-hosters die slechte container-based virtualisatie aanbieden. Het is echter niet zo dat dit aan container-based virtualisatie ligt. De oorzaak ligt bij de wijze waarop er mee wordt omgegaan.

Bij Rimote hoeft u zich natuurlijk geen zorgen te maken om overselling.
Rimote doet gegarandeerd niet aan overselling!

Underselling in plaats van overselling

Om de kwaliteit constant te houden is volgens ons juist underselling noodzakelijk. Onze richtlijn is maximaal 50 % van het beschikbare RAM te gebruiken voor processen. Op deze manier kan de Linux-kernel veel RAM gebruiken voor caching en buffering zodat de virtuele servers nog sneller draaien.

Overselling alleen bij container-based virtualisatie?

Vanwege de uitlating dat met container-based virtualisatie vaak overselling paats vindt, is de mythe ontstaan dat met andere virtualisatietechnieken het niet mogelijk zou zijn te oversellen. Dit is absoluut niet waar. Het vergt wellicht wat meer configuratie, maar met hardware/para-virtualisatie wordt ook aan overselling gedaan. De gevolgen ervan zijn nog veel gevaarlijker dan bij container-based virtualisatie. Er is immers niet slechts één kernel met veel geheugen, maar meerdere kernels en/of besturingssystemen die kleine hoeveelheden geheugen beheren.