Mumble installeren en configureren op Debian

Mumble is een gratis en opensource VoIP-applicatie waarmee men met zeer weinig vertraging en systeembelasting met elkaar kan communiceren (d.m.v. spraak en tekst). Daarom is het erg geschikt om tijdens games te gebruiken. Het is in de meeste gevallen een goede vervanger voor TeamSpeak of Ventrillo. Wij zullen hier uitleggen hoe u zowel de Mumble-server als de Mumble-client kan installeren en gebruiken op Debian en Ubuntu.
Als u een Mumble-server toegewezen heeft gekregen, begin dan direct met “Mumble-client installeren en configureren”.

Mumble-server installeren en configureren

1 – Firewallpoorten
De standaard poort die Mumble gebruikt is 64738. U kunt hier natuurlijk van afwijken, maar zorg dat voor de gebruikte poort zowel UDP als TCP open staat.

2 – Installatie (Debian of Ubuntu) en initiële configuratie
Op de website van Mumble kunt u zien wat volgens hen de nieuwste ‘stable’ versie is (op het moment van schrijven is dat 1.2.2). Op de website van Debian kunt u zien in welke repository deze versie zich op dat moment bevindt. Dat is niet altijd de gelijknamige repository. Op het moment van schrijven was het de “testing-repository”. Gebruik daarom onderstaande commando’s om Mumble te installeren.

# apt-get install -t testing mumble-server
# sed -i "/serverpassword/ c serverpassword=uw-server-wachtwoord" /etc/mumble-server.ini

Dit is het wachtwoord dat iedereen moet kennen die verbinding wil maken met de Mumble-server. Zorg dat het een sterk wachtwoord is. Dit commando kunt u ook later gebruiken om het serverwachtwoord te wijzigen mocht dit nodig zijn. Om de wijzigingen van kracht te laten zijn voert u onderstaand commando uit.

# /etc/init.d/mumble-server restart

Mumble-client installeren en configureren

3 – Downloaden en installeren
Op de website van Mumble kunt u voor uw besturingssysteem het juiste installatiebestand downloaden.
Voer het bestand uit na de installatie en volg de instructies nauwkeurig op. De standaardinstellingen zijn meestal aan te houden.

4 – Inloggen
Zorg dat Mumble opgestart is en klik op “Server > Connect”. Klik op “Add New” en vul de gegevens in van uw Mumble server. De servernaam en username mag u zelf kiezen. Klik op “OK” en vervolgens op “Connect”.

Bij het inloggen wordt er gevraagd naar een wachtwoord. Geef hier het wachtwoord uit stap 2 op (of het wachtwoord dat u gegeven is).

5 – Registreren (optioneel)
Om niet steeds weer het wachtwoord op te hoeven geven, kunt u zich registreren door met de rechter muisknop op uw eigen gebruikersnaam te klikken. Klik nu op “Register” en op “Yes”. U hoeft verder niets te doen. Mumble herkent u vanaf nu automatisch als deze gebruiker.

6 – SuperUser
Bovenstaande is genoeg om snel en gemakkelijk gebruik te maken van Mumble. Mocht u echter meer opties nodig hebben, maak dan een “SuperUser” account aan door in uw server het volgende commando op te geven:

# dpkg-reconfigure mumble-server

U wordt nu gevraagd om een wachtwoord op te geven. Zorg dat dit een sterk wachtwoord is en geef het uitsluitend aan personen die u ermee vertrouwt.

Om in te loggen als SuperUser kunt u stap 4 nogmaals volgen. Geef als gebruikersnaam “SuperUser” (zonder aanhalingstekens). Er zal tijdens het inloggen gevraagd worden naar het wachtwoord. Op de website van Mumble kunt u kijken voor meer informatie over de mogelijkheden die een SuperUser heeft.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!