MySQL root wachtwoord met Linux veranderen

Wanneer u een Linux server met MySQL heeft is het voor de veiligheid van groot belang dat root, de hoofdgebruiker van MySQL, met een sterk wachtwoord beveiligd is. Zeker wanneer MySQL net is geïnstalleerd, is het meestal nog niet met wachtwoord beveiligd. Op deze pagina vindt u een korte instructie hoe u dit met Linux kunt doen via SSH.

MySQL root wachtwoord voor de eerste keer instellen

Wanneer er voor een MySQL server nog géén root wachtwoord is ingesteld kunt u gemakkelijk met mysqladmin een wachtwoord opgeven. Let op: mysqladmin vraagt niet om het wachtwoord te bevestigen, let er dus goed op dat er geen typfout wordt gemaakt.

MySQL root wachtwoord veranderen

Indien er al een root wachtwoord voor een MySQL server is ingesteld, moet mysqladmin naast het nieuwe wachtwoord ook het oude root wachtwoord weten.