Cloud dienst - een cloud vanuit de internetgebruiker

Bijna iedereen heeft het woord 'cloud' vaker dan eens gehoord zonder de betekenis er van goed te begrijpen. Het gaat hier niet om de net besproken server cloud maar om clouds waar internetgeruikers, vaak ongemerkt, dagelijks mee in aanraking komen.

Een cloud dienst heeft vaak de vorm van een webapplicatie waarmee gebruikers hun persoonlijke data op het internet kunnen plaatsen en bewerken. Het overnemen van dit client-server model voor persoonlijke data drukt de decennia lange traditie van lokale dataopslag steeds verder weg.

Cloud - overal verbinding maken met uw data

Een goed voorbeeld van een een cloud dienst is het gebruiken van e-mail via een webbrowser (bijv. via G-mail) of via het IMAP-protocol. Ook het plaatsen van berichten en uploaden van afbeeldingen op sociale media websites is een vorm van cloud dienst. De laatste tijd is ook het opslaan van documenten via een cloud dienst steeds populairder aan het worden.

Veel van deze trends gaan samen met het stijgende gebruik van nieuwe apparaten zoals smartphones en tablets. Een cloud dienst biedt het voordeel dat over al deze apparaten dezelfde informatie beschikbaar is. Dit werkt zo omdat er een centrale opslag op het internet is waar alle apparaten bij kunnen. Een bijkomend voordeel is dat bij diefstal de gevolgen vaak minder ernstig zijn. Aan de andere kant is bij het gehackt worden van een cloud dienst veel informatie beschikbaar voor de hacker.

Cloud diensten werken in de regel onafhankelijk van locatie of apparaat en dit zonder dat men zelf beheerderstaken uit hoeft te voeren. Dit komt weer sterk overeen met de locatie-onafhankelijkheid, apparaat-onafhankelijkheid en automatisering van de wolk als metafoor voor internet-infrastructuur.

Steeds meer data in clouds

De steeds grotere toepassing van clouds zorgt voor een interessante verschuiving in de wijze waarop internetgebruikers hun apparaten gebruiken. De apparaten worden zogezegd stateless. Het apparaat bewaart steeds minder data totdat het apparaat slechts een medium geworden is en alle informatie van de gebruiker in clouds is opgeslagen. De veiligheidsrisico's en het risico op privacyschending zijn belangrijke aandachtspunten.

<< Server cloud - een cloud vanuit de serverbeheerder Cloud Hosting >>

Wat is cloud hosting?