Waar komt de cloud oorspronkelijk vandaan?

Het internet gerelateerde 'cloud' is waarschijnlijk net zo oud als het internet zelf. In netwerkdiagrammen wordt het internet meestal uitgebeeld in de vorm van een wolk:

Cloud als metafoor voor internet

Een wolk tekenen is een stuk gemakkelijker dan het tekenen van de gehele infrastructuur tussen locatie A en B. Daarnaast heeft het internet een specifieke eigenschap waardoor een wolk een zeer goede metafoor is voor het internet; het enige dat bekend moet zijn voor succesvolle communicatie tussen A en B is het (IP-)adres van de geadresseerde. De infrastructuur van het internet regelt de afhandeling (routering) van het verkeer namelijk volledig automatisch. De route hoeft niet bekend te zijn of gekozen te worden.

Een andere eigenschap is locatie-onafhankelijkheid. Vanuit elk punt is communicatie mogelijk met elk willekeurig ander punt. Een laatste karakteristieke eigenschap is de apparaat-onafhankelijkheid. Of het nu een tablet, een computer of een smartphone is, de communicatie infrastructuur en software-standaarden zorgen er voor dat de te raadplegen bron toegankelijk wordt.

Vanwege dit automatische karakter is de daadwerkelijk inhoud van de wolk, de infrastructuur, dus niet meer van belang. Daarom wordt deze zeer toch complexe infrastructuur versimpeld weergegeven door middel van een wolk. Dit is het eerste gebruik van 'cloud' in relatie tot internet.

Verschillende clouds

Er wordt geen informatie opgeslagen in een cloud in deze context. De cloud in het netwerkdiagram is niet meer dan een transportmedium. Voor de meeste internetgebruikers is het daarom geen punt van aandacht. Maar de metafoor die extreem complexe en geautomatiseerde zaken versimpeld weer kan geven wordt inmiddels al jaren toegepast op andere terreinen.

<< Introductie Server cloud - een cloud vanuit de serverbeheerder >>

Wat is cloud hosting?