wget gebruiken om bestanden te downloaden in Linux

Met Linux is het mogelijk om in de command line heel gemakkelijk bestanden te downloaden met het commando wget. Op deze pagina vindt u een korte handleiding hoe dit werkt. Om in de commandline te komen dient u eerst verbinding te maken met uw virtuele server door in te loggen via SSH.

wget gebruiken en downloaden naar dezelfde map

Met het commando wget kunt u in in de command line een bestand downloaden naar de map waar u zich op dat moment bevindt. In ons voorbeeld gaan we de nieuwste versie van Wordpress downloaden naar /var/www, de standaardmap van de Apache webserver voor uw website-bestanden.

wget gebruiken en downloaden naar een map naar keuze

Het is ook mogelijk om aan wget met -O zelf aan te geven naar welke map het bestand moet worden gedownload. Tegelijkertijd kan ook de bestandsnaam worden aangepast:

Het uitpakken van wordpress.tar.gz in de map waar u zich op dat moment bevindt kan nu heel gemakkelijk gedaan worden met het programma tar.

Net zoals bij wget is er ook bij tar een manier om zelf aan te geven naar welke map alles moet worden uitgepakt, dat kan met -C: