Wat zijn nameservers?

Het internet werkt op basis van IP-adressen (bijvoorbeeld 123.1.12.33). Een domeinnaam verwijst de bezoeker ongemerkt naar het juiste IP-adres en is bovendien makkelijker te onthouden. Dit gebeurt door middel van nameservers, die worden bijgehouden in het Domain Name System, een soort groot telefoonboek waar alle nameservers gekoppeld zijn aan domeinnamen.

De domeinnaam rimote.nl verwijst bijvoorbeeld naar de nameservers ns1.rimote.com en ns2.rimote.com. Deze nameservers verwijzen naar het IP-adres van onze server. Op deze manier kunt u via een domeinnaam websites bezoeken, e-mail ophalen of bestanden downloaden.