Software installeren op Debian

Het installeren van software kan op Debian heel eenvoudig. Hiervoor is een zogeheten package manager beschikbaar, genaamd Aptitude. Op deze pagina leggen wij in het kort uit hoe Aptitude werkt.

Sources.list correct instellen

Voordat u Aptitude kunt gebruiken dient u ervoor te zorgen dat het bestand /etc/apt/sources.list correct is ingesteld. Meer informatie over hoe u /etc/apt/sources.list correct kunt instellen.

Een pakket zoeken

U kunt op de website van Debian een softwarepakket uitzoeken. Zoekt u bijvoorbeeld naar de veelgebruikte webserver apache, krijgt u verschillende pakketten te zien. In de meeste gevallen is het pakket apache2 de juiste keuze.

U kunt overigens ook een pakket zoeken via de command line:

Voorbeeld: het installeren van Apache

Het installeren van een pakket zoals Apache webserver is eenvoudig. Aptitude moet eerst worden bijgewerkt zodat hij altijd de nieuwste software downloadt:

Apache is nu geinstalleerd en kan direct gebruikt worden. De map waar u HTML-bestanden e.d. in moet plaatsen bevindt zich in /var/www/.

Software up-to-date houden

Periodiek brengt Debian nieuwe stabiele en door en door geteste versies uit van software. Op deze manier kunt u de alle software op uw server bijwerken naar de nieuwste versies:

U kunt er ook voor kiezen om enkel één software pakket, bijvoorbeeld Apache, bij te werken: