Software installeren op Debian

Het installeren van software kan op Debian heel eenvoudig. Hiervoor is een zogeheten package manager beschikbaar, genaamd Aptitude. Op deze pagina leggen wij in het kort uit hoe Aptitude werkt.

Sources.list correct instellen

Voordat u Aptitude kunt gebruiken dient u ervoor te zorgen dat het bestand /etc/apt/sources.list correct is ingesteld. Meer informatie over hoe u /etc/apt/sources.list correct kunt instellen.

Een pakket zoeken

U kunt op de website van Debian een softwarepakket uitzoeken. Zoekt u bijvoorbeeld naar de veelgebruikte webserver apache, krijgt u verschillende pakketten te zien. In de meeste gevallen is het pakket apache2 de juiste keuze.

U kunt overigens ook een pakket zoeken via de command line:

# aptitude search apache

Voorbeeld: het installeren van Apache

Het installeren van een pakket zoals Apache webserver is eenvoudig. Aptitude moet eerst worden bijgewerkt zodat hij altijd de nieuwste software downloadt:

# apt-get update
# apt-get install apache2

Apache is nu geinstalleerd en kan direct gebruikt worden. De map waar u HTML-bestanden e.d. in moet plaatsen bevindt zich in /var/www/.

Software up-to-date houden

Periodiek brengt Debian nieuwe stabiele en door en door geteste versies uit van software. Op deze manier kunt u de alle software op uw server bijwerken naar de nieuwste versies:

# apt-get update
# apt-get upgrade

U kunt er ook voor kiezen om enkel één software pakket, bijvoorbeeld Apache, bij te werken:

# apt-get update
# apt-get upgrade apache2

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen