Bestanden wijzigen of lezen met Linux

Met Linux is het mogelijk om in de commandline de inhoud van bestanden te lezen en/of te wijzigen. Op deze pagina vindt u een korte handleiding hoe dit werkt. Om in de commandline te komen dient u eerst verbinding te maken met uw virtuele server door in te loggen via SSH.

Bestanden lezen met cat

Met het commando cat kunt u de inhoud van bestanden in één keer in de commandline te zien krijgen. Dit is vooral handig als u een wat kleiner bestand wilt bekijken.

# cat /root/test.txt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit

Bestanden lezen met tail

Met het commando tail kunt u de laatste regels van een bestand bekijken. Net als met cat wordt de inhoud van het bestand rechtsstreeks in de commandline weergegeven. Standaard worden er maximaal tien regels weergegeven (of minder, afhankelijk van hoe groot het bestand is).

# tail /root/test_lang.txt
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit,
sued deo eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore
magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation
ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute
irure dolor ina reprehenderit ina voluptate velit esse cillum dolore
eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non
proident, sunt ina culpa qui officia deserunt mollit anim ide est
laborum. ed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem
accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae
ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae
dicta sunt explicabo.

U kunt met tail ook zelf aangeven hoeveel regels vanaf het einde u wilt zien, met de parameter n:

# tail -n 3 /root/test_lang.txt
accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae
ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae
dicta sunt explicabo.

Bestanden wijzigen met vim

Één van de bekendste command line editors is vim. Deze is meestal standaard geïnstalleerd op uw server. U opent op deze manier een bestand in vim:

# vim /root/test_lang.txt

Let op: standaard opent vim een bestand in command-mode. Dit betekent dat u nog niet kunt typen: bepaalde toetsen zoals d en j worden dan niet geïnterpreteerd als letters maar als commando’s. Om te kunnen typen moet u eerst het commando i geven, zo komt u in de insert-mode. Er verschijnt dan linksonder de tekst -- INSERT --

Als u alle gewenste wijzigingen heeft toegepast kunt u het bestand opslaan door eerst met ESC uit de insert-mode en terug naar de command-mode te gaan en dan het commando :w in te typen. U kunt het bestand afsluiten door het commando :q in te typen. Als u het bestand nog niet had opgeslagen krijgt u een waarschuwing in beeld. U kunt het gewijzigde bestand afsluiten zonder op te slaan met het commando :q!

Bestanden wijzigen met nano

Een andere bekende command line editor is nano. Als deze is geïnstalleerd op uw server kunt u op deze manier een bestanden openen in nano:

# nano /root/test_lang.txt


Het gebruik van nano wijst zich grotendeels vanzelf. U kunt gelijk beginnen met typen, in tegenstelling tot vim. Alle commando’s die u kunt uitvoeren zijn te allen tijde zichtbaar onderaan het scherm. Om een commando uit te voeren in nano dient u eerst CTRL in te drukken en daarna de letter die overeenkomt met het gewenste commando.

Om uw wijzigingen op te slaan heeft u het commando WriteOut nodig, die roept u aan met CTRL + O. Om nano af te sluiten heeft u het commando Exit (CTRL + X) nodig. In het geval dat u wijzigingen hebt gedaan die nog niet zijn opgeslagen zal nano u vragen om deze alsnog op te slaan.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen