Wat is virtualisatie?

Zonder toepassing van virtualistie kan een server maar één besturingssysteem tegelijk uitvoeren. Als u een eigen besturingssysteem wilt, zult u dus een hele server moeten huren of aanschaffen. Met virtualisatie wordt die beperking opgeheven en kan men meerdere, van elkaar gescheiden, besturingssystemen uitvoeren op één server.

Kostenbesparing en milieu

Zonder virtualisatie wordt meestal de beschikbare capaciteit van een server slechts gedeeltelijk benut. Door meerdere besturingssystemen op één server te laten uitvoeren wordt er beter gebruik gemaakt van de beschikbare capaciteit.

Dat is goed voor uw portemonnee maar ook voor het milieu.

Technische voordelen
Virtualisatie wordt bereikt door de software (o.a. het besturingssysteem) los te koppelen van de hardware (de server). Dat betekent dat het veel gemakkelijker wordt om bij hardware-uitval het besturingssyteem automatisch over te zetten op andere hardware. Hierdoor wordt de kans op uitval van diensten aanzienlijk verminderd.Ook het backuppen van gegevens wordt veel gemakkelijker. Zonder dat het besturingssysteeem er weet van heeft, kan het volledig gebackupt worden waardoor mogelijke herstelacties veel betrouwbaarder en sneller uitgevoerd kunnen worden.

‘Cloud hosting’ en virtualisatie
Het instellen, gebruiken en beheren van virtualisatie is doorgaans een moeilijke opgave. Daarnaast zijn bovenstaande technische voordelen niet standaard aanwezig. Ze dienen apart geïmplementeerd te worden. Een cloud is vaak een omgeving waarin al deze eigenschappen en mogelijkheden van virtualisatie op gebruiksvriendelijke wijze beschikbaar gemaakt zijn.De term ‘cloud’ is en blijft een moeilijke term die voor veel interpretaties vatbaar is.

Wilt u meer weten over ‘de cloud’? Lees dan het artikel ‘wat is cloud hosting‘.

Virtualisatie kan door middel van verschillende technieken bereikt worden. Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Om de juiste techniek te kunnen kiezen, is uw situatie bepalend. Er is niet één beste techniek. Hieronder vindt u, enigszins versimpeld, uitleg bij de technieken.

Hardware-virtualisatie

Deze vorm van virtualisatie wordt bereikt door voor elk besturingssysteem een gehele computer te emuleren/simuleren. VMware, Xen (kan ook werken met para-virtualisatie) en KVM maken hier gebruik van. Het voordeel is dat elk besturingssysteem geïnstalleerd kan worden, het heeft immers niet door dat het gevirtualiseerd wordt. Het nadeel is dat er veel verlies in prestatie is, omdat de emulatie van meerdere computers veel rekenkracht en geheugen vordert. De laatste tijd is het gelukt om de rendementsverliezen enigszins te beperken, mede dankzij een hardwarecomponent die de virtualisatie een handje help.

Para-virtualisatie

Dit is virtualisatie door middel van het aanpassen van het besturingssysteem. Xen, onder andere gebruikt door de Amazon cloud, maakt gebruik van deze techniek. Doordat het besturingssyteem aangepast is op de virtualisatie kan het rendementsverlies beter beperkt worden. Een nadeel is echter dat onveranderde besturingssystemen niet ondersteund worden of minder winst halen uit de voordelen. Er blijft echter een rendementsverlies optreden door emulatie hetgeen er net als bij hardware-virtualisatie toe leidt dat de beschikbare capaciteit niet volledig wordt benut.

Container-based virtualisatie

Deze techniek emuleert geen hardware. Het is daarom met zekerheid de snelste virtualisatie-techniek.
Alle beschikbare capaciteit wordt flexibel gedeeld. Daarom maakt container-based virtualisatie het meest efficiënt gebruik van de voorhanden capaciteit. Het rendementsverlies dat bij deze vorm van virtualisatie optreedt is slechts 1-3%. Container-based virtualisatie biedt daarom het meeste snelheid en kostenbesparing. Tevens wordt het milieu zo min mogelijk belast.

Virtuele servers draaien bij hardware- en para-virtualisatie elk hun eigen kernel. Bij container-based virtualisatie draaien alle virtuele servers echter op dezelfde kernel. Door aanpassingen in de kernel zijn de virtuele servers wel volledig van elkaar gescheiden maar kunnen ze gezamenlijk profijt hebben van de voorhanden hardware zonder last te hebben van rendementsverlies.

Een beperking bij container-based virtualisatie is dat alleen Linux gedraait kan worden. Een tweede beperking is dat binnen de virtuele servers geen eigen kernel of kernel modules gedraaid kunnen worden. In verreweg de meeste gevallen biedt dit geen problemen. Het is meestal zelfs een voordeel omdat de beheerder van een virtuele server zich niet hoeft te ontfermen over het installeren en up to date houden van de kernel.

Omdat wij uitsluitend gebruik maken van Linux-gebaseerde besturingssystemen die snelheid en flexibiliteit hoog in het vaandel houden, hebben wij gekozen voor container-based virtualisatie.

Lees meer over de voordelen van ons virtuele platform.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen