Domeinnamen registreren

Hoe kiest u de juiste domeinnaam-aanbieder? Een aantal aspecten spelen hierbij een belangrijke rol.

Functionaliteit

In eerste instantie begint u bij het bepalen van de gewenste functionaliteit. De registratie van de domeinnaam krijgt u natuurlijk altijd. Mogelijke extra functionaliteiten zijn:

  • doorsturen naar andere domeinnaam
  • doorsturen naar een webadres (URL)
  • DNS-entries beheren
  • nameservers wijzigen

Bepaal van tevoren goed welke functionaliteit u nodig heeft. Veel domeinnaam-aanbieders bieden bovenstaande functionialiteiten niet, of niet kostelooos. Zo kan een goedkope registratie veel duurder uitvallen dan gedacht.

Prijs

Als u bepaald heeft wat voor functionaliteit u wilt, is de prijs het volgende belangrijke aspect. Let op, want op dit gebied bestaat er vaak weinig transparantie.

Een veel voorkomende valkuil is dat u de domeinnaam voor een periode langer dan een jaar moet registreren. U heeft daar technisch gezien geen enkel voordeel bij. Als u de domeinnaam onverwachts niet meer nodig heeft, betaalt u alsnog tot het einde van de looptijd van het contract.

Bij sommige aanbieders krijgt u korting als u meerdere domeinnamen geregistreerd heeft. Dit kan veel geld schelen. Maar wees ook op uw hoede aangaande verborgen kosten met betrekking tot bovengenoemde functionaliteiten. Soms kost zelfs een adreswijziging of wijziging tenaamstelling geld.

Kwaliteit en eerlijkheid

Een domeinnaam-aanbieder met een goede administratie en een kwalitatieve dienstverlening is een absolute must om zorgeloos een domeinnaam te registreren. Systemen die uitvallen of domeinnamen die onterecht worden opgezegd kunnen veel kosten en narigheid met zich meebrengen. Het is ook prettig om een domeinnaam-aanbieder te kiezen die u kosteloos met kennis van zaken bij kan staan.

Het is natuurlijk ook belangrijk dat u een domeinnaamaanbieder zoekt die u tijdig waarschuwt als uw domeinnaam verlengt wordt. Een stilzwijgende verlenging is bijna nooit prettig.