Verhuizen

Onze gratis verhuisservice

Als u domeinnamen en/of uw webhostingomgeving naar Rimote verhuist, helpen wij u graag met een correcte afhandeling. Neem hiervoor contact met ons op.

Domeinnamen en hostingdiensten kunnen los van elkaar verhuisd worden naar andere aanbieders. Wilt u verhuizen van of naar Rimote? Dan helpen wij u hier graag bij. Neem dan, voordat u domeinnamen verhuist, contact met ons op.

Wilt u zelf meer weten over het verhuizen van domainnamen en hostingdiensten? Lees dan verder.

Hoe het werkt

Het enkel verhuizen van domeinnamen kan gemakkelijk en zonder technisch gevolg zolang de nameservers gelijk blijven. Bij het verhuizen van de domeinnaam kiest u voor de optie externe hosting. Tijdens de configuratie geeft u vervolgens uw huidige nameservers op. U kunt deze opzoeken op de website van SIDN.

Het wijzigen van hostingaanbieder dient echter wel begeleid te worden. Dit omdat de nameservers gewijzigd of anders ingesteld dienen te worden. Dit kan gelukkig zonder downtime. Meestal is er wel een korte periode waarin beide hostingaanbieders bezoekers van de domeinnaamen ontvangen. Zonder een goede aanpak kan dit vervelende gevolgen hebben.

Achtergrond

IP-adressen
Elk apparaat aangesloten op het internet heeft een uniek IP-adres. Een IP-adres is bestaat uit cijfers en punten (bijvoorbeeld 123.1.31.132). Door middel van IP-adressen kunnen apparaten op het internet elkaar identificeren en met elkaar communiceren. Dit is onder andere nodig tijdens e-mailen en het bezoeken van websites.

Hosting
Hosting is het faciliteren van bijvoorbeeld websites of mailboxen op 'servers' die aangesloten zijn op het internet. Om een bepaalde website te bezoeken of een e-mail te versturen moet een internetgebruiker met de juiste server communiceren. Namelijk de server waar de gewenste website of mailbox op staat gehost. Dit kan alleen via een IP-adres.

Domeinnamen, houders en registrars
Omdat het voor mensen lastig is om IP-adressen te onthouden, zijn domeinnamen in het leven geroepen. Als u een website bezoekt, doet u dit doorgaans door een domeinnaam in uw browser in te typen. Domeinnamen worden geregistreerd door registrars (domeinnaamaanbieders). De registrars zetten de domeinnamen op naam van de houder (klant).

Nameservers
Het enige dat een domeinnaam technisch gezien doet, is verwijzen naar twee of meer zogenaamde 'nameservers'. De nameservers fungeren als een soort adresboek waarmee een domeinnaam weer vertaald wordt naar het juiste IP-adres.

Domeinnamen verhuizen

U kunt uw domeinnamen altijd verhuizen naar een andere aanbieder, maar het is technisch gezien nooit nodig.
Elke aanbieder kan immers nameservers wijzigen als uw hostingsituatie verandert. Er zijn wel een aantal aspecten waar u op kunt letten bij het zoeken van een domeinnaamaanbieder.

De verhuizing zelf is gemakkelijk. U geeft bij uw nieuwe registrar uw te verhuizen domeinnaam op met daarbij eventueel een autorisatiecode. Deze kunt u opvragen bij uw oude registrar. Deze code is om te voorkomen dat iemand anders dan u uw domeinnaam verhuist.

Uw nieuwe aanbieder zal u vragen wat u met uw domeinnaam wilt doen (hoe de nameservers ingesteld dienen te worden). De opties zijn afhankelijk van de aanbieder. U kunt bijvoorbeeld blijven verwijzen naar uw huidige hostenaanbieder. Zo verandert er technisch gezien niets. U kunt vaak ook de domeinnaam parkeren, verwijzen naar een nieuw hostingpakket of een redirect (doorverwijzing) maken naar een andere domeinnaam of internetadres.

Hostingdiensten verhuizen

Verplaatsen van data en configureren van server
Uw nieuwe hostingaanbieder dient wat betreft aangeboden software en mogelijkeheden minimaal het zelfde aan te bieden als uw oude aanbieder. Anders ontstaat er incompatibiliteit met storingen als gevolg. Als u een nieuwe hostingaanbieder heeft gevonden kunt u hier al uw data (websites, IMAP-folders enz.) naartoe kopieren. Ook het aanmaken van databases en e-amailadressen is vaak van belang. Let op, dit is geen limitatieve opsomming van te verrichten werkzaamheden. Dat hangt immers af van uw configuratie.

Wijzigen of opnieuw instellen van nameservers
Als eigenaar van een domeinnaam bent kunt u de nameservers opgeven. Door het wijzigen van deze nameservers verandert u doorgaans van hostingaanbieder. Uw nieuwe hostingaanbieder kan u de juiste gegevens verstrekken zodat u de nameservers van de betroffen domeinnamen correct kunt instellen.

Een tweede, minder voorkomende, situatie is dat uw de namservers niet verandert maar opnieuw instelt. In plaats van wisselen van adresboek wijzigt u simpelweg de inhoud van het adresboek. Dit komt minder vaak voor omdat de nameservers meestal onlosmakelijk verbonden zijn met uw aanbieder. Deze optie biedt echter wel veel opties. U kunt bijvoorbeeld bij aanbieder A uw domeinnaam registreren, bij aanbieder B uw nameservers en website hosten en bij aanbieder C uw e-mail hosten.

Overlappende periode
Zoals hierboven genoemd ontstaat er bij het wijzigen van de nameservers of het anders instellen ervan een periode waarin zowel de oude als de nieuwe hostingaabieder bezoekers van uw domeinnaam ontvangen. Dit komt omdat bezoekers niet direct uw nameservers raadplegen. Hierdoor wordt een wijziging niet wereldwijd op een gemeenschappelijk voorspelbaar moment opgepikt.

Internet Service Providers raadplegen minimaal één keer per 72 uur de zonefiles (indexes met daarin de IP-adressen van nameservers). In de praktijk gebeurt dit echter veel vaker. Voor de Nederlandse zonefile geldt een periode van 1 uur als normaal. De inhoud van de nameservers zelf (de lijst met IP-adressen waar u op host) wordt gecached door vele servers en zelfs uw eigen computer. Dit kan ook voor vertraging zorgen.

Om de overlap het hoofd te bieden dient men na 72 uur er zeker van te zijn dat op de oude server geen e-mails of database-wijzigingen onverwerkt blijven. Voor sommige critische websites zoals drukke webshops dient men voorzieningen te treffen voor de overlapperiode zodat men geen bestellingen mist of twee niet te verenigen databeses krijgt.

Wilt u meer weten over verhuizen van domeinnamen of hostingdiensten? Neem dan gerust contact met ons op.