Waar komt de cloud oorspronkelijk vandaan?

Het internet gerelateerde ‘cloud’ is waarschijnlijk net zo oud als het internet zelf. In netwerkdiagrammen wordt het internet meestal uitgebeeld in de vorm van een wolk:

Een wolk tekenen is een stuk gemakkelijker dan het tekenen van de gehele infrastructuur tussen locatie A en B. Daarnaast heeft het internet een specifieke eigenschap waardoor een wolk een zeer goede metafoor is voor het internet; het enige dat bekend moet zijn voor succesvolle communicatie tussen A en B is het IP-adres van de geadresseerde. De infrastructuur van het internet regelt de afhandeling (routering) van het verkeer namelijk volledig automatisch. De route hoeft niet bekend te zijn of gekozen te worden.

Een andere eigenschap is locatie-onafhankelijkheid. Vanuit elk punt is communicatie mogelijk met elk willekeurig ander punt. Een laatste karakteristieke eigenschap is de apparaat-onafhankelijkheid. Of het nu een tablet, een computer of een smartphone is, de communicatie infrastructuur en software-standaarden zorgen er voor dat de te raadplegen bron toegankelijk wordt.

Vanwege dit automatische karakter is de daadwerkelijk inhoud van de wolk, de infrastructuur, dus niet meer van belang. Daarom wordt deze zeer toch complexe infrastructuur versimpeld weergegeven door middel van een wolk. Dit is het eerste gebruik van ‘cloud’ in relatie tot internet.

Verschillende clouds

Er wordt geen informatie opgeslagen in een cloud in deze context. De cloud in het netwerkdiagram is niet meer dan een transportmedium. Voor de meeste internetgebruikers is het daarom geen punt van aandacht. Maar de metafoor die extreem complexe en geautomatiseerde zaken versimpeld weer kan geven wordt inmiddels al jaren toegepast op andere terreinen.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen