Maak een SVN-server en repo aan

SVN server en repository aanmaken op Debian

Als u gebruik maakt van een VPS met Debian, kunt u gemakkelijk een SVN server installeren en vervolgens een SVN repository aanmaken.

Installeer een SVN server op Debian

In Debian kunt u gemakkelijk een SVN server installeren met behulp van de Aptitude package manager. Om te zorgen dat u de nieuwste versie van SVN krijgt, kunt u het beste eerst Aptitude bijwerken:

# apt-get update

Vervolgens kunt u de SVN server installeren: 

# apt-get install subversion

Maak nu een directory aan waarin u uw SVN repositories gaat bewaren. Bijvoorbeeld:

# mkdir /var/lib/svn

De SVN server moet nu nog gestart worden. Op Debian is hier géén script voor in /etc/init.d/ aanwezig. U kunt hiervoor onderstaand script gebruiken. Let op dat u in de 18e regel, die begint met “OPTIONS=”, verwijst naar de SVN-directory die u in de vorige stap heeft aangemaakt indien deze afwijkt van /var/lib/svn.

Originele auteur van dit script: section6.

Vervolgens dient het init-script de juiste chmod privileges te hebben. Tevens moeten we zorgen dat het script automatisch wordt aangeroepen bij het opnieuw opstarten van de VPS:

# chmod +x /etc/init.d/svnserve

# update-rc.d svnserve defaults

Nu kunt u de SVN server starten:

# /etc/init.d/svnserve start

Maak een SVN repository aan

Nu de SVN server online is, is het eenvoudig om een SVN repository (repo) in de SVN-directory aan te maken:

# svnadmin create /var/lib/svn/repo

Vervolgens maken we voor deze repo een gebruikersnaam en wachtwoord aan:

Voordat de gebruikersnaam en het wachtwoord werken moeten svnserve.conf op de juiste manier ingesteld worden. Regel 32, die begint met “realm =”, dient aangevuld te worden door de gewenste naam van de repository.

U bent nu klaar om SVN te gaan gebruiken met behulp van bijvoorbeeld een (Windows) SVN client zoals Tortoise.

SVN beveiligen

Zoals met elke service raden wij u aan SVN via een beveiligde verbinding te gebruiken. U kunt SVN bijvoorbeeld voorzien van SSL. Omdat SVN in de meeste gevallen niet publiekelijk gebruikt wordt, raden wij u echter aan om SVN te installeren op een aparte VPS waarmee u vervolgens via OpenVPN verbinding mee maakt. U hoeft dan SVN niet meer extra te beveiligen.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen