Cloud Hosting en PaaS

PaaS is een afkorting voor Platform as a Service. Deze vorm van hosting maakt het mogelijk om snel en eenvoudig een platform op te zetten dat afgestemd is op de behoeften van een klant. Zo kan men bijvoorbeeld binnen enkele minuten een database server, een webserver en een mailserver uitrollen.

In tegenstelling tot Saas dient men bij PaaS meer beheerderstaken zelf uit te voeren. Men heeft vaak volledige toegang tot de onderdelen van het platform. Dat biedt flexibiliteit maar vergt meer kennis en ervaring.

Virtualisatie als veelvoorkomend onderdeel van PaaS

Om de vrijheid die nodig is bij veel software-projecten te kunnen bewerkstelliggen is het noodzakelijk zelf toegang te hebben tot complete besturingssystemen. Deze besturingssystemen draaien bij PaaS vaak op een server cloud. Omdat virtualisatie vaak een onderdeel is van een server cloud worden deze diensten meestal aangeboden in de vorm van een VPS (virtuele server).

Een aanbieder kan de beschikbare hardware felxibel verdelen onder de klanten en een afnemer kan op aanvraag een groter deel van de beschikbare hardware benutten. Door via een webinterface het aanmaken, beheren, backuppen, herstellen, vergroten, verkleinen en migreren van virtuele servers te vergemakkelijken wordt PaaS een echte cloud hosting dienst.

Een ook erg typische cloud eigenschap is het vergemakkelijken van het aanmaken van een platform. Dit niet alleen door het aanbieden van een aantal vooraf gaïnstalleerde server-installaties (templates) maar ook door het achteraf aanbieden van automatische software installaties en het beheren daarvan (denk aan een firewall of het up to date houden van de software).

Ook het ondersteunen door middel van een kennisbank en het bieden van persoonlijke support is een belangrijke factor in de beleving van PaaS. Door deze onderdelen veel aandacht te geven komt PaaS dichtbij SaaS maar biedt het wel volledige vrijheid. Het doel is een laagdrempelige, leerzame, betrouwbare en flexibele omgeving te creëren.

On demand en automatic scalability

Een belangrijk, maar niet noodzakelijk, element van PaaS is de on demand aanpak waarmee klanten heel gemakkelijk de gewenste capaciteit kunnen opschalen. Bij sommige aanbieders betaalt men zelfs per minuut. De vergelijking met een water of electriciteitsabonnement wordt dan ook vaak gemaakt. In combinatie met het al dan niet automatisch aanpassen van de capaciteit aan de behoefte van afnemer kan dit een waardevolle toevoeging zijn. Men heeft altijd de beschikking over de benodigde capaciteit, maar betaalt nooit meer dan men verbruikt.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen