Server cloud – een cloud vanuit de serverbeheerder

Door het toenemende belang van internet is er steeds meer vraag naar opslag en verwerking van data. Omdat steeds meer afhangt van deze informatie, wordt het ook steeds belangrijker dat deze informatie betrouwbaar en veilig te raadplegen is. Dit wordt vaak gerealiseerd door een groep servers die in sommige gevallen een server cloud genoemd kunnen worden. Naast de verhoogde betrouwbaarheid en veiligheid kan een server cloud ook de kosten onder controle houden en het beheer vergemakkelijken.

Hoge beschikbaarheid

Een betrouwbare omgeving voor onze data wordt gerealiseerd door ‘hoge beschikbaarheid’ (high availability) in te voeren. Het doel is er zo veel mogelijk voor zorgen dat een enkel probleem niet leidt tot het niet meer beschikbaar zijn van data. Vaak speelt redundantie daarin een belangrijke rol. Men bereidt zich voor op eventuele problemen en maakt al dan niet automatische mechanismen die de storing kunnen oplossen of omzeilen. Om deze zeer moeilijke taak zo goed mogelijk te kunnen realiseren is een flexibel server platform onontbeerlijk.

Flexibiliteit

Om hoge beschikbaarheid te bereiken moet men er voor zorgen dat de taken die een specifieke server in de cloud heeft, gemakkelijk verplaatst kunnen worden naar een andere server in de cloud. Hierdoor voorkomt men dat één enkele server de zwakste schakel is. Er zijn immers andere servers aanwezig die de rol snel en automatisch kunnen overnemen. Deze flexibiliteit is niet alleen handig als een server uitvalt, maar ook onontbeerlijk voor het plegen van onderhoud en bij het vervangen van servers. Zonder deze flexibiliteit is het vaak onmogelijk om een goede mate van hoge beschikbaarheid te verkrijgen.

Homogene omgeving op een heterogene infrastructuur

Om deze flexibiliteit te kunnen bieden moet de cloud in haar geheel een digitaal ecosysteem aanbieden. Op veel plaatsen in de cloud moet de omgeving homogeen zijn zodat de verplaatsing van de ene naar de andere server geen aanpassing vereist wegens de veranderde omgeving. Dat is nog een hele uitdaging omdat de hardware waar de cloud uit bestaat vaak niet homogeen is. Hoe groter de organisatie hoe gevarieerder de beschikbare infrastructuur is. De mogelijkheid om verschillende hardware toe te passen heeft ook zeer goede invloed op de kostenbeheersing. Binnen een server cloud dient deze harmonisering dan nagenoeg altijd aanwezig te zijn.

Virtualisatie

Een drijvende kracht achter het realiseren van een homogene omgeving is virtualisatie. Dankzij deze techniek kunnen besturingssystemen, software en data gemakkelijk verplaatst worden binnen een heterogene poel (wolk/cloud) van servers. Ook het gemakkelijker backuppen en herstellen is een zeer welkome eigenschap van virtualisatie. Een alternatief is een centraal aanstuurpunt dat middels PXE besturingssystemen op verschillende servers inlaadt. Dit is echter zonder virtualisatie zelden een goed werkbare oplossing.

De wolk als metafoor

Als we kijken naar de server cloud en diens homogene omgeving die draait op de heterogene infrastructuur zien we een duidelijke overeenkomst met de ‘wolk metafoor’ uit netwerkdiagrammen. De belangrijke elementen, in dit geval data en meestal ook software die de dataverwerking uitvoert, kunnen vrij bewegen tussen de servers in de server cloud. Deze locatie-onafhankelijkheidapparaat-onafhankelijkheid en bepaalde vorm van automatisering komt sterk overeen met de eigenschappen van de wolk als metafoor voor internet-infrastructuur.

Wanneer is iets een cloud in relatie tot servers?

Er is geen vaste definitie. Wij vinden echter het aanwezig zijn van een digitaal ecosysteem waarbinnen vrijelijk bewogen kan worden een essentieel punt. Dit komt ook overeen met de wolk als metafoor. Een mogelijke definitie voor een server cloud zou zijn: “Een groep servers waarbinnen data en de verwerking daarvan gemakkelijk verplaatst kan worden van één server naar een andere.”

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen