Cloud dienst – een cloud

vanuit de internetgebruiker

Bijna iedereen heeft het woord ‘cloud’ vaker dan eens gehoord zonder de betekenis er van goed te begrijpen. Het gaat hier niet om de net besproken server cloud maar om clouds waar internetgeruikers, vaak ongemerkt, dagelijks mee in aanraking komen.

Een cloud dienst heeft vaak de vorm van een webapplicatie waarmee gebruikers hun persoonlijke data op het internet kunnen plaatsen en bewerken. Het overnemen van dit client-server model voor persoonlijke data drukt de decennia lange traditie van lokale dataopslag steeds verder weg.

Cloud – overal verbinding maken met uw data

Een goed voorbeeld van een een cloud dienst is het gebruiken van e-mail via een webbrowser (bijv. via G-mail) of via het IMAP-protocol. Ook het plaatsen van berichten en uploaden van afbeeldingen op sociale media websites is een vorm van cloud dienst. De laatste tijd is ook het opslaan van documenten via een cloud dienst steeds populairder aan het worden.

Veel van deze trends gaan samen met het stijgende gebruik van nieuwe apparaten zoals smartphones en tablets. Een cloud dienst biedt het voordeel dat over al deze apparaten dezelfde informatie beschikbaar is. Dit werkt zo omdat er een centrale opslag op het internet is waar alle apparaten bij kunnen. Een bijkomend voordeel is dat bij diefstal de gevolgen vaak minder ernstig zijn. Aan de andere kant is bij het gehackt worden van een cloud dienst veel informatie beschikbaar voor de hacker.

Cloud diensten werken in de regel onafhankelijk van locatie of apparaat en dit zonder dat men zelf beheerderstaken uit hoeft te voeren. Dit komt weer sterk overeen met de locatie-onafhankelijkheid, apparaat-onafhankelijkheid en automatisering van de wolk als metafoor voor internet-infrastructuur.

Steeds data in clouds

De steeds grotere toepassing van clouds zorgt voor een interessante verschuiving in de wijze waarop internetgebruikers hun apparaten gebruiken. De apparaten worden zogezegd stateless: het apparaat bewaart steeds minder data totdat het apparaat slechts een medium geworden is en alle informatie van de gebruiker in clouds is opgeslagen. De veiligheidsrisico’s en het risico op privacyschending zijn belangrijke aandachtspunten.

Mijn Rimote

Bent u al klant van Rimote? U kunt dan inloggen in Mijn Rimote. Hier kunt u o.a. alle informatie over uw abonnementen bekijken, facturen inzien en betalingen doen. Tevens kunt u heel makkelijk via Mijn Rimote ons een vraag stellen.

Wie is Rimote

Rimote is een full-service internetbureau uit Groningen met een groot team aan internet professionals, opgericht in 2005. Zoekt u een ervaren ICT-partij om uw idee voor een website of webapplicatie uit te voeren? U kunt altijd een vrijblijvend gesprek aanvragen om de mogelijkheden te bespreken. De koffie staat klaar!

Uw domeinnaam nog vrij?

Volg ons ook op social media

Meer weten of eens langs komen?

Bel of mail voor een afspraak

Bezoekadres

Rimote
Herestraat 106
9711 LM Groningen

Telefoon

050 - 763 04 07
(ma-vr 9:00 tot 18:00)

06 - 43 887 949
(24/7 storingsnummer)

Postadres

Rimote
Pioenstraat 194
9713 XX Groningen